DIY: vogelvoer maken

We kunnen het niet vaak genoeg roepen: denk behalve aan de planten in je tuin ook aan de vogels! Het wordt nu al flink koud, en als je op tijd begint met vogelvoer plaatsen weten de diertjes waar ze terug moeten komen.
Je kunt natuurlijk kant-en-klaar vogelvoer kopen, maar zelf vogelvoer maken is ook leuk (of met kinderen).

vogelvoer maken

Bron: Pinterest http://pinterest.com/pin/397020523370089236/

Vetbollen maken
Als je zelf vetbollen gaat maken, zorg er dan voor dat je geen vloeibaar frituurvet of margarine gebruikt. Dit tast het verenpakket van de vogeltjes aan en werkt bovendien laxerend.
Gebruik daarom ongebruikt vast frituurvet of rundvet (te koop bij de slager). Smelt ongeveer 1,5 kg hiervan in een pan. Het vet moet niet te vloeibaar en te heet worden. Roer er een kilo vogelvoer mix doorheen of een zelfgemaakte mix van zaden en pitten. Als het goed doorgeroerd is kun je het in een vorm gieten, bijvoorbeeld een melkpak of zandbakvormpjes. Als je de vetbollen wilt gaan ophangen, vergeet dan niet om een (stevig) touwtje in de vorm te leggen! Je kunt ook een gaatje in de vorm maken waar later een touwtje doorheen kan. Laat de vetbollen tenslotte goed afkoelen in de koelkast of diepvries en hang ze daarna op in de tuin.

Heb je geen leuke vormpjes, of wil je meer bijzonder vogelvoer maken? Snijd dan een appel doormidden en verwijder van beide helften het klokhuis of iets meer. Giet het mengsel dat je net hebt gemaakt in de holtes, en laat afkoelen. Gevulde appels voor de vogels, nog leuker!

vogelvoer maken

Bron: Pinterest http://pinterest.com/pin/397020523370089240/

Pindaslinger maken
De makkelijkste manier van vogelvoer maken, je kent het wel, is pinda’s aan een touw rijgen. Prik in alle pinda’s een gat in het midden met een grote naald. Rijg hier vervolgens een ijzerdraad doorheen (zorg ervoor dat er een knoop aan het einde van het draad zit). Hang hem op in een vorm naar wens, en klaar is je pindaslinger!

Wat kunnen we de vogels nog meer geven?
Vooral mezen en vinken houden van bovenstaande vetbollen. Wat kunnen we nog meer op een voedertafel leggen voor (andere) vogels?

•    Mezen, merels en lijsters houden van fruit. Vooral appels en peren zijn populair.
•    Spreeuwen eten graag gekookte aardappels met de hoge proteïne waarde.
•    Huismussen en spreeuwen houden van droge rijst.
•    Winterkoninkjes houden van droge kaas.

Veel mensen leggen brood neer voor de vogels, maar eigenlijk is dit niet erg voedzaam vanwege het gebrek aan proteïnen en benodigde vetten. Vooral in de winter kun je dus beter iets van bovenstaande neerleggen voor je tuinbezoekers!

Voederplaatsen dien je af en toe schoon te maken. Verwijder bedorven voedsel of vetbollen die vooral boven de 7 graden kunnen gaan schimmelen. Reinig je voedertafel met warm water en zachte zeep.

Denk je ook aan een onderkomen voor de vogeltjes? Een vogelhuisje biedt bescherming tegen de kou, en een nestplaats voor in het voorjaar.

Blog eerder verschenen 04-12-2012

 

Leave a reply