Een kerststukje maken

Kerst nadert, en dan is het altijd leuk om nu al wat kerstdecoraties in huis te hebben. Een kerststukje op tafel bijvoorbeeld, en dat is helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Het is heel leuk om te doen! Een kerststukje maken is zeer geschikt om met kinderen te doen; vaak is dit ook een schoolactiviteit.

Nodig
Voor een kerststukje maken kun je de volgende dingen gebruiken. Kijk voor groen vooral in eigen tuin, en laat je fantasie de vrije loop.

•    Groene oase
•    IJzerdraad
•    Een bak/pot
•    Mos
•    Tangetje
•    Mesje
•    Groene takken zoals hulst (liefst met besjes), skimmia (liefst met besjes), liguster, conifeer, hedera, taxus, buxus, dennentakken etc.
•    Decoraties zoals kerstballetjes, kaarsjes, appeltjes, dennenappels, kaneelstokjes, kerst-/sneeuwmannetjes etc.

Aan de slag
Als je begint met een kerststukje te maken, zorg dan met alles voor voldoende vocht. Heb je al het groen verzameld, zet dit dan een tijdje in water. Leg ook de groene oase een uur van tevoren onder water, zodat het zoveel mogelijk water opneemt.

Plaats het stuk oase zo in de bak of pot dat het er 1 of 2 cm bovenuit steekt. Steek vervolgens de gehele zijkant gelijkmatig vol met groen. kerststukje makenSnij alle takjes schuin af; zo is het steken makkelijker en nemen ze ook beter water op.
Steek nu het midden vol met groen. Bedenk voordat je begint met je kerststukje te maken of je het stukje hoog wilt maken, zoals het kerststukje in de witte zinken pot hiernaast. Of wil je het liever laag en gelijk houden, zoals het kerststukje in de rode pot? Het makkelijkste is om vanuit het midden naar de zijkanten te werken. Houd er wel rekening mee dat je zo meteen nog ruimte nodig hebt voor decoraties en/of kaarsen.

Nu komt het versieren! Het is vaak het mooiste om decoraties op een stukje groen te steken. Wanneer nodig, kun je er ijzerdraad aan vast maken om het steken jezelf gemakkelijker te maken. IJzerdraad kun je ook gebruiken om een slap steeltje sterker te maken.
Zorg voor een mooie balans tussen groen en decoraties, anders wordt het te bont! Denk ook aan bij elkaar passende kleuren.

kerststukjeNu kan het afwerken beginnen. Kies eventueel een plek voor een kaars. Gebruik je een lange kaars, plaats deze dan ook in het hoogste gedeelte van het kerststuk. Wil je liever een waxinelichtje in houdertje gebruiken, plaats deze dan in een lager gedeelte. Houd rekening met eventuele vlammen die kunnen ontstaan.
Als er nog wat open stukjes in je kerststuk te zien zijn, kun je deze afwerken met wat mos.

Je kerststukje is nu klaar!

Heb je geen tijd om alle materialen bij elkaar te verzamelen, bekijk dan ons complete doe-het-zelf kerstuk dan eens (links). Je krijgt dan een pakket met alles wat je nodig hebt, maar kunt het wel leuk zelf in elkaar knutselen!

Blog eerder verschenen op 21-11-2012

 

Leave a reply

 

Mini Garden: doe-het-zelf!

De ‘Mini Garden’ rage begon in Amerika: mini-tuintjes in pot met alles erop en eraan zoals kleine tuinaccessoires, kleine plantjes en zelfs vijvertjes! Wij zijn er ook helemaal weg[...]

Kerstgroen binnen en buiten

Zelf vinden wij levende kerstdecoratie toch wel het leukst, zoals kerstgroen. Over een maandje is het alweer kerstmis dus kunnen we ons er nu alvast lekker mee uitleven! Vaak kunne[...]