Halloween pompoen uithollen

Halloween wordt steeds groter, ook in Nederland. Vier jij het ook op 31 oktober? Of je het nou viert of niet, een pompoen uithollen is altijd een leuke bezigheid in deze tijd van het jaar. Ook je kinderen zullen enthousiast zijn!

Aan de slag
Voor het uithollen van een pompoen heb je de volgende dingen nodig:

•    Een pompoen
•    Potlood
•    Lepel
•    Pompoenzaagje
•    Gekarteld keukenmes(je)

pompoen uithollen

Markeer met het potlood een “deksel” bovenop de pompoen. Met het mesje snijd je vervolgens de deksel eruit. Let erop dat je de deksel er schuin uit snijdt, zodat hij er straks niet in valt als je hem terug op de pompoen wilt zetten. De deksel zal namelijk na een paar dagen ook wat krimpen.

Verwijder het vruchtvlees en eventuele pitten die aan de deksel zijn blijven zitten. Schraap met de lepel het binnenste van de pompoen uit. Zorg ervoor dat de rand ongeveer 2 tot 3 centimeter dik blijft. Het vruchtvlees hoef je niet meteen weg te gooien; je kunt het nog gebruiken! Bijvoorbeeld bij het maken van pompoensoep, pompoenbrood, pompoenmuffins etc.
Werk de wanden zo glad mogelijk af en dep alles na met wat keukenpapier.

Nu komt het leukste: het uitsnijden van een “eng gezicht”. Teken met het potlood een sjabloon op de pompoen. Houd de vormen simpel en groot als je nog niet zo ervaren bent. Geavanceerdere sjablonen vind je hier. Met het pompoenzaagje zaag je vervolgens de vormen uit de pompoen. Doe dit voorzichtig, de kleine zaagjes kunnen snel breken. Je kunt dit ook doen met gekartelde keukenmesje! Het is makkelijk als je begint met de kleine oppervlakten en daarna de grote. Een stukje teveel weggezaagd? Zet het terug met behulp van een tandenstoker of naald.
Gebruik nu ook weer een stuk keukenpapier om alles netjes te maken.

Je uitgeholde pompoen is nu klaar! Nu alleen nog een kaarsje erin plaatsen voor meer sfeer :-)

Wil je volgend jaar pompoenen uit eigen tuin uithollen? Bekijk onze pompoen ‘Atlantic Giant’ eens. Deze pompoensoort wordt werkelijk enorm! Het record is een 767 kg zware pompoen in Amerika. Als je grote vruchten wilt laten groeien, doe je dit door er 1 per plant aan te laten zitten. Geef de plant veel water, compost en voeding. Zo kunnen jij en je (klein)kinderen tijdens het groeien van de vrucht uitkijken naar Halloween.

Ga jij ook een pompoen uithollen? We zijn benieuwd naar foto’s!

Inspiratie:

pompoenen

Blog eerder verschenen op 12-10-2012

 

Leave a reply

 

Allerheiligen - Jenny Aerts

1 november… de dag dat we diegenen herdenken die (meestal veel te vroeg) van ons zijn heen gegaan. Een week voor Allerheiligen al zie je iedereen gewapend met schuurborstel, emmer [...]

Recept: pompoensoep

Heb je ons blog over het uithollen van een pompoen voor Halloween al gelezen? Met het vruchtvlees kun je heerlijke pompoensoep maken! Reden voor ons om hiervoor een gemakkelijk en [...]