Kerstboom verzorgen

Het is tijd voor een kerstboom! Heb jij er al een staan? Als je een echte boom hebt is dat natuurlijk extra sfeervol, maar hoe verzorg je deze nou het beste? Lees verder wat je kunt doen om hem de hele feestperiode mooi te houden.

Kerstboom laten acclimatiseren

In de kerstperiode kan het vriezen, en vooral als je je kerstboom van het veld of op een buitenplaats hebt gekocht moet ‘ie even wennen. Laat hem een dagje of langer wennen aan de warmere temperatuur door ‘m in een koele garage of schuur te plaatsen. Daarna kun je hem naar zijn definitieve plaats binnenshuis verplaatsen!

Standplaats

Plaats je kerstboom niet te dichtbij verlichting of verwarming. De boom is in rust en deze twee factoren kunnen tot uitdroging leiden. Hierdoor wordt de kans op naalduitval ook weer groter. Ook een tochtvolle plek kan hiertoe leiden.

Een lichte plaats voor een kerstboom is het best, als er echter geen directe zonnestralen op schijnen. Ook dient de luchtvochtigheid van de kamer op peil te zijn.

kerstboom verzorgen

Zet je kerstboom niet te dichtbij een verwarming om uitdroging te voorkomen.

Kerstboom in pot

Heb je een mooie kerstboom uitgekozen, dan kun je er indien nodig ook nog een pot bij kiezen. Het is belangrijk dat de pot aan de onderkant is voorzien van gaten, zodat het teveel aan water weg kan lopen (in een andere pot of teil). Ook moet de pot groot genoeg zijn, zodat er rondom de potkluit nog wat ruimte is. Hier kun je extra grond in aanbrengen.

Zodra de kerstboom is opgepot kun je hem direct enkele liters water geven. Tijdens de hele kerstperiode heeft hij ongeveer elke dag een halve tot een hele liter water nodig.

Top

Blijkt je kerstboom uiteindelijk groter te zijn dan je dacht? Het kan zijn dat ‘ie dan niet onder het plafond past. In dit geval kun je de top eruit halen, dat is geen probleem. Denk er echter wel aan dat als je de kerstboom later in de tuin wilt planten, hij meerdere nieuwe toppen zal aanmaken. Hierdoor groeit de boom uit zijn vorm; je kunt ze er dan weer uitknippen en de beste laten zitten.

Kerstboom planten

Als je een echte kerstboom hebt staan met kerst, vind je het misschien zonde om ‘m daarna weg te gooien/op te laten halen. Wanneer je genoeg plek hebt in de tuin, kun je hem gewoon houden en planten! Lees ons blog over kerstboom planten.

kerstboom verzorgen

Besneeuwde mini-kerstboompjes voor binnen

Geen plek voor een grote boom, maar je wilt wel graag een levende kerstdecoratie in huis? Er zijn ook leuke mini-kerstboompjes verkrijgbaar! :)

Blog eerder verschenen op 10-12-2013

 

Leave a reply

 

Mini Garden: doe-het-zelf!

De ‘Mini Garden’ rage begon in Amerika: mini-tuintjes in pot met alles erop en eraan zoals kleine tuinaccessoires, kleine plantjes en zelfs vijvertjes! Wij zijn er ook helemaal weg[...]