Tuintips voor april

April: het tuinieren kan nu echt weer beginnen. Let er over het algemeen op dat je onkruid regelmatig weghaalt, en jonge aanplant bij aanhoudende droogte regelmatig water geeft.
Bovendien kunnen, als het warm genoeg is, de kuipplanten weer naar buiten!tuintips voor april

Bloembollen
In deze tijd van het jaar zul je vooral kunnen genieten van de kleuren van voorjaarsbloeiende bollen, en al het groen dat weer tevoorschijn komt.

•    Heb je zwaardere voorjaarsbollen staan, bijvoorbeeld ‘Darwin’ tulpen, breng daarbij dan een steun aan. Dit voorkomt het omwaaien en/of knakken van de stengel.
•    Verwijder straks alle uitgebloeide bloemen van bloembollen, zodat ze geen zaad gaan vormen. Op die manier zul je volgend jaar weer van een ware bloemenpracht kunnen genieten.
•    Controleer of je zomerbollen van vorig jaar geen schimmels of rotte plekken bevatten. Gooi aangetaste bollen weg.
•    Nieuwe bloembollen voor in de zomer kunnen nog tot ongeveer half mei geplant worden. Bestel ze gemakkelijk online!

Gazon
Tref deze maand voorbereidingen op je gazon, zodat je straks in de zomer heerlijk met je blote voeten op het nette gras kunt lopen. Verwijder bijvoorbeeld plekken ruw gras uit je gazon en zaai dit opnieuw in.  Ook dien je het gras te controleren op zieke plekken. Soms is het het beste om zo’n plek vierkant uit te steken, en dit opnieuw te “beplanten” met een op maat gesneden plak gras.
Om goed lucht te laten doorlaten in je gazon, is het nodig om te verticuteren (niet op een nat gazon!). Hierbij verwijder je mos en oude/dode grasresten. Na het verticuteren zaai je het gazon eventueel opnieuw in.

Als het gras straks weer begint te groeien, kun je weer wekelijks gaan maaien. Een echt voorjaarsgevoel!

Moestuin
In april kun je heerlijk bezig zijn in de moestuin. Geniet jij straks van kruiden, groenten en fruit uit eigen tuin?

•    Plant nu druivenstruiken. Een zuidmuur of schutting is het beste voor de groei.
moestuin - tuintips voor april•    Maak je moestuin goed “schoon”; controleer fruitbomen op beschadigde of zieke plekken. Ook kun je te groot uitgegroeide aardbeienplanten oprooien en de jongste delen daarvan opnieuw planten.
•    Vind je het leuk om te koken met eigen kruiden? Zaad voor anijs, venkel, peterselie en bonenkruid mogen in de volle grond gezaaid worden!
•    Ook groenten zoals wortelen, bieten, selderij, prei en uien kunnen nu gezaaid worden.

Veel succes met deze tuintips voor april!

Snoeitips nodig? Bekijk hier welke bomen en heesters je in april kunt snoeien.

Blog eerder verschenen op 08-04-2013

 

Leave a reply