Tuintips voor februari

In februari komen de sapstromen weer op gang, en kunnen we ook langzaamaan de tuin weer in. Aan het eind van deze maand kun je waarschijnlijk al vroege bloembollen zien bloeien!
Behalve genieten is het ook zaak om te gaan denken welke zomerbollen je wilt gaan planten. Bestel jij dahlia’s, begonia’s, gladiolen of lelies? Inspiratie, planttips en videoinstructies vind je in ons vorige blog ‘De zomer in je bol met zomerbollen!’.

gladiolen - tuintips voor februari

Bemesten
Ook de tijd van bemesting breekt weer aan. Je kunt natuurlijk voor iedere plant standaardmest gebruiken, maar Bakker verkoopt ook op bepaalde planten afgestemde voeding. Met mest voedt je de bodem, en met een gezonde bodem krijg je beter ontwikkelde wortels en planten. Het gevolg hiervan is een gezondere plant met mooiere en langere bloei!
Na het bemesten is het belangrijk dat je je planten genoeg water geeft. Op deze manier worden de voedingsstoffen ook goed verdeeld in de bodem. Zo kunnen de wortels het op hun beurt weer gemakkelijker opnemen! Wil je meer weten over bemesting en de verschillende soorten? Lees het hier: http://www.bakker-hillegom.nl/artikel/tuinadvies/tuinkalender/februari/een-kwestie-van-bemesting/

Opruimen
Als voorbereiding op de lente en de zomer kun je je tuin een beetje op orde gaan brengen. Voer deze activiteiten in februari uit:

•    Start met onkruid wieden, nu het nog te overzien is.
•    Voor de winter heb je misschien takken en bladeren laten liggen ter bescherming van je planten. Ruim deze alvast op!
•    Overwinterde kuipplanten kun je nu laten wennen aan meer warmte en licht. Indien nodig kun je deze nu ook gaan verpotten.
•    Verwijder uitgebloeide bloemen van winterbloeiers.
•    Klimplanten kun je nu opnieuw opbinden of leiden.
•    Fruitstruiken en bomen kunnen deze maand gesnoeid worden. Lees hieronder meer over snoeien in februari.
•    En zoals hierboven vermeld; begin met het bemesten van je borders en gazon.

Snoeien in februari
In februari zullen er nog niet tal van snoeiwerkzaamheden zijn, maar je kunt alvast starten. Snoei echter nooit als het nog vriest!

•    Als je bomen/heesters wilt gaan snoeien, ga dan even na of dit gemakkelijk bloedende bomen zijn. Sommige soorten zijn gevoelig voor het vochtverlies uit snijwonden, zoals de berk en esdoorn. Wacht hier nog even mee tot na het uitlopen.
•    Laat de voorjaarsbloeiende struiken nog even met rust. Als het toch nog gaat vriezen kunnen de snoeiwonden fataal invriezen, wat de scheuten niet ten goede komt. Het voorjaar is een aangenamer tijdstip!
•    Heb je fruitbomen en wil je straks kunnen genieten van de rijke oogst? Snoei dan deze maand, dit zal de scheutvorming groeien. Hierdoor kan alle energie naar de vruchtvorming gaan, waardoor de ontwikkeling van het fruit enorm bevorderd wordt!
•    Met rozen snoeien kun je het beste wachten tot maart.

Wil je precies weten wat je allemaal wel al in februari kunt snoeien? Klik hier!

Blog eerder verschenen op 07-02-2013

 

Leave a reply

 

Tuinieren in Mei

In mei is het heerlijk om lekker in de tuin of op het balkon te zitten. De lente is in volle gang, alles staat in bloei. Dat betekent heerlijk genieten van alle bloemen- en kleuren[...]

Tuintips voor juni

Het is alweer juni, de eerste echte zomermaand. Het is belangrijk dat je de planten in je tuin goed water geeft, bij aanhoudend warm weer zelfs enkele keren per dag. Ook kun je in [...]

Tuintips voor januari

Allereerst: een gelukkig nieuwjaar voor iedereen met veel tuinierplezier! In de eerste maand van dit jaar is het nog helemaal niet koud. Een mooie gelegenheid om wat klusjes in de[...]