Tuintips voor juni

Het is alweer juni, de eerste echte zomermaand. Het is belangrijk dat je de planten in je tuin goed water geeft, bij aanhoudend warm weer zelfs enkele keren per dag. Ook kun je in juni goed onkruid wieden; maar pas op wat je weghaalt. Zaailingen van vorig jaar kunnen nu al tevoorschijn komen!

Lees snel verder welke tuintips voor juni er nog meer zijn. Vergeet niet te genieten!

Beplanting verzorgen
De beplanting in je tuin zal nu een groeispurt doormaken, het is daarom noodzakelijk een handje te helpen wanneer nodig.

•    Geef jonge bomen, halfstamheesters en stamrozen een stevige steunpaal. Ook opgroeiende planten, die topzwaar dreigen te worden, geef je een beetje steun. Bakker verkoopt kant-en-klare plantensteunen die je hier goed voor kunt gebruiken.
•    Vooral tomatenplanten groeien flink en moet je goed bijhouden. Om ervoor te zorgen dat er geen zijtakken meer ontstaan, kun je de plant ‘dieven’. Leer de techniek hier.
•    Verwijder uitgebloeide bloemen en zaaddozen. Op die manier geef je een plant weer kracht om nieuwe bloemen/scheuten aan te maken.
•     Wil je containerplanten in de volle grond planten, dompel de kluit hiervan dan eerst in een emmer water totdat deze verzadigd is. Je kunt op dit moment ook nog rozen of heesters planten als je dat van het najaar nog niet had gedaan.
•    Heesters en hagen kun je nu bemesten. Hagen geef je wat meer omdat ze dicht op elkaar staan. Ook je plantenborders verlangen nu naar mest.
•    Rozen staan nu volop in bloei, controleer ze daarom dagelijks op luis en ziekten. Constateer je ongedierte, neem dan direct maatregelen!

rozen - tuintips voor juni

Bloembollen
•    Laat het blad van voorjaarsbollen helemaal afsterven voordat je ze gaat oprooien. Schud de aarde eraf en bewaar ze op een droog, beschut en donker plekje.
•    Voorjaarsbloeiers ter verwildering zoals blauwe druifjes, boshyacintjes, krokussen en narcissen kun je na het afsterven van het blad gewoon laten staan.
•    Heb je nog zomerbollen liggen die je nog niet geplant hebt, doe dit dan snel! Het is aan de late kant, maar nog mogelijk. Voor plantinstructies van verschillende bolsoorten kijk je op ons YouTube-kanaal.

De vijver in juni
Juni is een goede maand om je vijver uit te breiden. De temperatuur voor nieuwe vissen is prima, en ook voor nieuwe planten die je  langs de rand plaatst, is het nu een goede tijd.

vissen - tuintips voor juni•    Geef de waterplanten zelf zoveel mogelijk rust.
•    Je kunt nu weer niet-winterharde drijfplanten in de vijver leggen.
•    Eendekroos in je vijver kan andere waterplanten “verstikken”. Verwijder dit daarom met een schepnetje, maar let goed op dat je geen jonge kikkervisjes of salamanders meeschept.
•    Na een warme periode dien je de vijver wat bij te vullen in verband met de verdamping. Doe dit in delen, zodat het vijverwater niet in een keer teveel afkoelt.
•    Vergeet de oeverbeplanting niet regelmatig water te geven! Denk hierbij aan de gele lis, kattenstaart, varens en hosta’s.

 

Vanaf juni kun je beginnen een zomersnoei toe te passen op verschillende bomen, heesters en planten. Klik hier voor een instructie per soort!

Zoek je tuintips voor juni over een ander onderwerp? Bezoek onze website.

Blog eerder verschenen op 01-06-2013

 

Leave a reply

 

Rozen

Rozen zijn bij uitstek hèt symbool van liefde en schoonheid. Koningin onder de bloemen. Rozen bestonden al voor dat de mens op aarde kwam. Ooit een statussymbool voor de Romeinen, [...]

Tuintips voor februari

In februari komen de sapstromen weer op gang, en kunnen we ook langzaamaan de tuin weer in. Aan het eind van deze maand kun je waarschijnlijk al vroege bloembollen zien bloeien! B[...]

Tuintips voor maart

In de maand maart krijgen we al lente kriebels door opkomende bolletjes en zin om de tuin in te gaan. Ook binnenshuis lonkt het voorjaar; met bloembollen op pot of kamerplanten bre[...]