Tuintips voor maart

In de maand maart krijgen we al lente kriebels door opkomende bolletjes en zin om de tuin in te gaan. Ook binnenshuis lonkt het voorjaar; met bloembollen op pot of kamerplanten breng je gemakkelijk meer geur en kleur in huis!
Wist je dat je in maart ook dahlia’s, begonia’s en calla’s in schalen/kistjes/bakjes voor kunt trekken? Zo geniet je straks nog eerder in het seizoen van hun bloei.

Tuintips voor maart – snoeien

In deze maand is het belangrijk dat je je tuinplanten veel zorg en aandacht geeft. Een levendig tuinseizoen begint met snoeien, want snoeien doet groeien en bloeien!

Vooral voor het snoeien van rozen is maart de maand bij uitstek. Voor elke soort roos zijn er andere snoeitips, je vindt ze hier. Ook voor de verschillende Clematissoorten gelden er verschillende regels welke je hier kunt lezen.

Van vaste planten kun je alle bovengronds afgestorven delen tot op de grond afknippen. Als er al jonge uitlopers van de vaste planten zijn ontstaan, is nu ook het moment om ze te scheuren of te splitsen en ze te (ver)planten!

Wil je meer snoeitips voor deze maand? Zoek de planten in jouw tuin hier op en zie wat je kunt doen.

Kuipplanten in maart

tuintips voor maart

Kuipplanten in de zomer: we kunnen niet wachten!
Bron foto: Mooiwatbloemendoen.nl

Deze maand kunnen nieuwe kuipplanten geplant worden. Nog even en je geniet straks weer van een bloemenzee op terras of balkon! Heb je nog wat oudere kuipplanten staan, dan kun je deze nu nog verpotten. Als je enkele exotische kuipplanten in een kamer of kas hebt laten overwinteren, zet dan de ramen overdag open. Op die manier kunnen ze alvast wennen aan de buitenlucht en temperatuur, en worden ze enigszins afgehard.

Blijft het een tijdje droog? Geef je potten met snelgroeiende voorjaarsbollen regelmatig water. Als het juist veel regent, zorg er dan voor dat het water kan weglopen. Dit kan door bijvoorbeeld afwateringsgaten in de bakken te maken; bloembollen houden absoluut niet van “natte voeten”!

Het gazon in maart

Tot de tuintips voor maart behoort ook het voorbereiden van je gazon. Maak met een hark de viltlaag van je gazon los. Hierdoor zal het gras de ruimte krijgen om te groeien. Lucht ook de ondergrond met een grasprikker, zodat de wortels zich beter gaan ontwikkelen. Maak het gras nog niet te kort; een hoogte van 4 tot 5 cm is prima. Tenslotte kun je een laagje compost (max. 1 cm) over het gras verspreiden. Op den duur zal het vanzelf inregenen en krijg je een mooi verzorgd gazon.

Meer tuintips voor maart? Ga naar de site van Bakker!

Blog eerder verschenen op 28-02-2014

 

Leave a reply

 

Tuintips voor oktober

Lees hier ons maandelijks blog, dit keer met tuintips voor oktober! Snoeien in oktober In oktober hoeven niet alle bomen gesnoeid te worden. De gemakkelijk bloedende bomen kun je[...]