Tuintips voor mei

Onderhand staat alles prachtig in bloei, en kunnen we genieten van heerlijke voorjaarskleuren en –geuren. Ook deze maand geven we je weer een overzicht van de belangrijkste tuintips voor mei. Controleer over het algemeen je planten regelmatig op slakken. Verwijder deze, of plaats een slakkenval of slakkenmiddel. Zo bescherm je jonge blaadjes die net boven de grond komen.

Veel tuinierplezier!

Zaaien
In mei start ook het zaaiseizoen. Zaai nu diverse groenten en kruiden in je omgespitte en bemestte moestuin. Heb je geen grote tuin; ook op je gezellige balkon kun je een eigen groentetuintje starten! tuintips voor mei

•    Geschikt groentezaad om nu te zaaien zijn bietjes, sla, uien, wortelen, doperwten en radijsjes.
•    Grote zaden zoals die van tuinbonen en doperwten die je een stukje uit elkaar te zaaien. Zo voorkom je dat je dit later moet uitdunnen.
•    Bedek al je pas gezaaide groenten begin mei met gaatjesplastic, om ze te beschermen tegen eventueel koude nachten.
•    Ook kruiden kunnen in de volle grond of in de border worden gezaaid. Met hun bladvorm staan ze leuk tussen je andere planten!
•    Heb je nog keukenkruiden binnen staan, plant die dan buiten uit in nieuwe aarde en eventueel een grotere pot.
•    Bekijk ons grote assortiment zaden en kweekbenodigdheden in onze webshop.

Kuipplanten
Behalve je borders kun je ook je terras of balkon tot een bloemenzee omtoveren: met kuipplanten. Verschillende kuipplanten zoals Brugsmania, Oleander, Yucca en de Struikmargriet mogen na Ijsheiligen (half mei) weer naar buiten. Kies hiervoor juist geen warme en zonnige voorjaarsdag uit; je hebt dan kans dat de bladeren verbranden. Breng de plant liever naar buiten als er wat bewolking en/of regen voorspeld is.

Kuipplanten voelen zich het lekkerst in een grote pot; dit bevordert de stabiliteit en de groei. Zet ze met pot en al op een lichte en tochtvrije plek. Vervolgens dien je kuipplanten zeer regelmatig water en voeding te geven. Zeker op warmere dagen kan het water snel verdampen. Kies eventueel voor een pot met watergeefsysteem!

Snoeien
Heesters die in het voorjaar bloeien, kunnen het beste meteen na de bloei worden gesnoeid. Deze hebben namelijk gebloeid op ‘oud hout’, dus op takken die ze vorig jaar (na de bloei) hebben aangemaakt.

Mei is een goede maand om een verjongingssnoei toe te passen op de sneeuwbal (Viburnum). Bij een verjongingssnoei wordt de oude struik planmatig in 3 tot 5 jaar helemaal weggesnoeid. Het is belangrijk dat je begint met snoeien in het hart van de struik. Knip daarbij over de hele struik takken gelijkmatig weg tot zo’n 30 – 40 cm hoogte. Knip het liefst net boven een oog dat naar buiten ‘kijkt’. Verjong je je sneeuwbal in 3 jaar, snoei dan in het eerste jaar een derde van de takken weg. In het tweede jaar doe je de helft van de takken die in het eerste jaar zijn blijven staan. In het derde jaar zijn de overige takken aan de beurt. Je hebt dan alle buitenste takken gehad!

Makkelijk bloedende bomen kun je beter niet in mei en de maanden daarop snoeien, maar in november – december. Dit zijn bomen die na het snoeien vocht uit de snoeiwonden laten lopen. Denk hierbij aan de Acer en de berk.

Wil je precies weten wat je wel en niet kunt snoeien in mei? Klik hier!

Meer tuintips voor mei vind je op onze website.

Blog eerder verschenen op 08-05-2013

 

Leave a reply

 

Tuinieren in Mei

In mei is het heerlijk om lekker in de tuin of op het balkon te zitten. De lente is in volle gang, alles staat in bloei. Dat betekent heerlijk genieten van alle bloemen- en kleuren[...]