Tuintips voor november

De een-na-laatste maand van het jaar is alweer aangebroken. Geniet in deze periode van de prachtige herfstkleuren, groenblijvende bladeren en gekleurde bessen. Lees hieronder onze tuintips voor november. Veel tuinier plezier!

Snoeien in november
In november zijn er nog enkele snoeiklusjes te doen, om je tuin volledig winterklaar te maken. Zorg dat je goed en schoon snoeigereedschap gebruikt.

•    Als je haag te breed is geworden, kun je hem in november flink terugsnoeien. Hetzelfde geldt voor groenblijvende hagen zoals taxus en de meeste bladverliezende hagen. Dit geldt echter niet voor naaldloze coniferen; deze lopen meestal niet meer uit op het oude hout.
•    Onder een haag kunnen we ook een schutting begroeid met klimop verstaan. Knip daarom te lang gegroeide scheuten terug. Doe dit vrij dicht bij de schutting!
•    De blauwe regen (Wisteria) die langs een schutting groeit kun je in november terugsnoeien. Neem wat jonge takken en bindt deze bij elkaar. Op die manier creëer je meer ruimte om te snoeien. Zijtakjes van de oudere takken kun je tot ongeveer 10 cm terugsnoeien, vlak boven een knop.
•    Zodra de druivelaar zijn rustperiode in gaat, is het tijd voor de wintersnoei. Zolang de plant nog blad heeft, is het echter af te raden de onderhoudssnoei al te doen. Wacht dan beter nog tot december. Lees hier hoe je de wintersnoei van een druivelaar op verschillende manieren kunt doen.

Wil je advies over het snoeien van een andere heester of boom dan bovengenoemde? Klik hier voor een volledige lijst van snoeien in november. herfstkleuren - tuintips voor november

Planten beschermen
In november kun je de planten in je tuin alvast wat extra bescherming bieden, voordat de winter aanbreekt.

•    Dek de vaste tuinplanten af met wat bladeren of compost. Bescherm ook de voet van azalea’s, hortensia’s en de rododendron.
•    Hou de bodem van je groenblijvende haag goed vochtig. Doe dit bij alle bladhoudende soorten.
•    Wikkel de ent-plaats van je rozen in met stro of een mix van mest en bladeren.
•    Zet niet-vorstbestendige potten in een vorstvrije ruimte, of zorg ervoor dat je isolerende potten aanschaft voor de winterperiode.

Lees hier meer over het winterklaar maken van je hele tuin.

Bloembollen planten in november
Heb je in oktober je bloembollen nog niet geplant, doe dat dan deze maand nog! Wij hebben eerder blogs inclusief video instructies geplaatst over het planten van tulpen, druifhyacinten en hyacinten. Leer hieronder hoe je het beste narcissen in een pot kunt planten. Leuk voor op je terras of balkon in het voorjaar!

1. Vul een pot of bak met een laag kleikorrels.
2. Strooi een flinke laag potgrond over de kleikorrels heen.
3. Plaats de narcisbollen met de neus naar boven in de grond. Druk dit een beetje aan.
4. Bedek de narcissen met een laag potgrond en druk dit stevig aan.
5. Combineer de narcissen met vaste planten of eenjarigen en geef het water.

Blog eerder verschenen op 01-11-2012

 

 

Leave a reply