Woonplant van de maand april 2014: varens

Ook al start het tuinseizoen deze maand dan echt, ook binnen hebben we nog behoefte aan een mooie kamerplant. Woonplant van de maand april 2014 is: de varen!

Historie van de varens

Varens kwamen 400 – 350 miljoen jaar geleden al voor. De planten waren toen al belangrijk voor het milieu: steenkoollagen bestaan voor een deel uit afgestorven resten van varens. De planten zijn over de hele wereld te vinden in wel 10.000 verschillende variaties, vooral in vochtige omgevingen. Ook de woonplant-versie is van origine tropisch en subtropisch.

Luchtzuiverende varens

Wist je dat varens voor binnen luchtzuiverend zijn? Ze zijn onderdeel van het zogenaamde Air So Pure-assortiment en brengen in je woonruimte, kantoor of zelfs klaslokaal dus een positief effect met zich mee. Binnenshuis worden significante hoeveelheden schadelijke gasdeeltjes opgevangen door de bladeren van de Air So Pure planten. Vervolgens geven ze er zuurstof voor terug! Bovendien bevochtigen dit soort planten de atmosfeer in huis nog eens.

Varens verzorgen

De varen is een echte oerwoudplant wat inhoudt dat ze van halfschaduw of licht houdt, maar niet van de directe zon. De planten kunnen niet tegen temperaturen onder de 12°C.
Wat betreft bewatering: besproei de bladeren regelmatig met regenwater waardoor ze mooi zullen blijven. Geef ook van opzij water, zodat het hart van de plant niet helemaal nat en kaal wordt. Zet haar tijdens een zomerse regenbui eens even buiten, dit zal ze zeker waarderen! :-)
Sterke bemesting is voor de varen niet nodig; halveer de dosis die wordt aangegeven op de verpakking van kamerplantenmest voor groene planten.

varens

Links de krulvaren, rechts de eikvaren

Bakker verkoopt de eikvaren en krulvaren voor binnen.
De eikvaren (Phlebodium aureum ‘Blue Star’) is zeer sterk en springt zeker in het oog met de blauwgrijze bladeren. Een makkelijke plant die met haar warrige uiterlijk zorgt voor wat frivoliteit in huis.
De krulvaren (Nephrolepis exaltata ‘Green Lady’) is de wat bekendere varen, en uitermate geschikt om een rustpunt mee in huis te creëren.

Voor welke varen kies jij?

 

Leave a reply